Válogatott napi évfordulók

2024. augusztus 13. 00:16 - hudobny

125 éve született ALFRED HITCHCOCK

2024. augusztus 13-án 125 éve született ALFRED HITCHCOCK angol filmrendező

Az Amerikában élt mester nevéhez számos filmtörténeti jelentőségű dolog fűződik; ő készítette például az első angol hangosfilmet, a Zsarolást, - 1929-ben -, valamint az első horrorfilmeket, a Psycho-t és a Madarakat.

Ezek jórészt közismert dolgok, azt azonban talán kevesen tudják, hogy az ő egyik filmje miatt tiltották be Hollywoodban a 3 másodpercnél tovább tartó csókolózást a filmvásznon. A rendelkezést a filmtörténet leghosszabb csókja miatt hozták, Hitchcock "felbújtására" a két "bűnös" Cary Grant és Ingrid Bergman volt. A megszületett törvény igen gondosan meghúzta a filmes csók határait: az akció nem tölthetett ki többet a filmszalagon 2 méter 15 centinél, s ebbe már beleszámított az "ölelési manőver" is.

A zseniális Hitchcock persze kijátszotta Hays szenátor szigorú törvényét is, az egyik "vad szerelmi jelenetet" például úgy vette fel, hogy a két főszereplő tizenötször három másodpercig csókolózott, de közben egy-két szót is váltottak.

Hitchcock filmjeinek ismételt műsorra tűzése még ma is izgalommal várt esemény, igazi szenzáció viszont, hogy pár éve két, addig ismeretlen filmje került elő, s jelent meg videókazettán. A két filmet Hitchcock még a második világháború során készítette, de sosem mutatták be, mert a brit kormány betiltotta azokat. Az akkori hatóságok sötétnek, borúsnak, felkavarónak, sőt, cinikusnak minősítették az alkotásokat, s bár ezen Hitchcock felháborodott, s szerette volna maga forgalmazni a két filmet, nem járt sikerrel, mert a brit kormány 1944-ben elkobozta a tekercseket, és azok azóta egy archívum polcán porosodtak. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr2118459341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása