Válogatott napi évfordulók

2018. április 07. 00:02 - hudobny

A mai nap - 2018. április 7.

a Kalendárium Press NAPTÁRA                       2018. április 7., szombat

a Nap kél 6.11, nyugszik 19.22 - a Hold kél 1.30, nyugszik 10.37 órakor

mottó: "Egészség nélkül életük sem élet." /Martialis/

Herman napja. Germán eredetű név, régen Heriman formában létezett, ebből alakult ki mai formája. Jelentése: hadi férfi. Ma Ármin, Árpád, József, Mária és Orsolya nevű ismerőseinket is köszöntsük, ha ma ünnepelnek.

Ma emlékezünk Szent Hermann-Józsefre és De La Salle Szent Jánosra. Hermann premontrei szerzetes volt, aki arról is híres, hogy ő írta az első Jézus szíve éneket. A "Mária káplánja"-ként is ismert pap halálának idejét nem ismerjük, lehet 1241, de 1252 is. János XIV. Lajos francia király uralkodása idején élt, teológiai doktorátusa birtokában fényes egyházi karrier várt rá, ő azonban lemondott kanonoki hivataláról, örökségét szétosztotta a szegények között, és megalapította a Keresztény Iskolatestvérek elnevezésű kongregációt. 1719 Nagypéntekén hunyt el, ami akkor április 7-re esett.

Ma:  - Ma van az Egészségügyi Világnap.

* * * * * Mai évfordulóink * * * * *

70 éves az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, a WHO. 

255 éve született DOMENICO DRAGONETTI olasz nagybőgős és zeneszerző. Ö volt "a nagybőgő Paganinije", s zeneszerzőként is főleg nagybőgő-darabokat komponált, s kedvenc hangszerére írta át Bach orgonaműveit.

alan_j_pakula.jpg90 éve született ALAN J. PAKULA amerikai filmrendező. Hosszú pályafutása során majd minden hollywoodi filmgyárat megjárt - a Warnernél kezdte, a Paramountnál folytatta és az MGM-nél fejezte be -, de egyikkel sem volt igazán elégedett, ezért saját céget alapított. Pedig közben is remek filmeket készített, a Klute, Az elnök emberei, a Sophie választása, a Felelősségük teljes tudatában, A Pelikán-ügyirat vagy Az ördög maga szép siker lett, a hazai mozik, illetve tévék is vetítették. Nemcsak filmjei értékes alkotások, maga Pakula is tekintélyes filmművész volt, két nagy egyetemen is tanított, úgyhogy a Harvard és a Yale diákjai alapos fel-készítést kaptak a filmes stúdiumokból. Legalábbis 1998 novemberéig, Pakula ugyanis akkor hunyt el.

135 éve született GINO SEVERINI olasz festő. 1910-ben a híres Futurista Kiáltvány aláíróinak egyike volt, ez időből származó képei a mozgalom legkiválóbb alkotásai közé tartoznak. Később a neoklasszicizmus irányzatához csatlakozott, kompozícióit a formák arányainak egyensúlyára alapozta, végül pedig a monumentális falfestészet és a mozaik izgatta.

jim_clark_4.jpg50 éve hunyt el JIM CLARK skót autóversenyző. A Forma-1 történetének egyik legeredményesebb versenyzője éppen 55 évvel ezelőtt, 1963-ban lett először világbajnok, s azonnal káprázatos teljesítménnyel, hiszen a tíz vébéfutamból hetet megnyert. Két év múlva megismételte sikerét, sőt, a Forma 1-es világbajnoki címe mellé abban az évben elsőnek intették le a híres indianapolisi versenyen is. Mindig Lotus kocsiban versenyzett, s éppen negyedszáz GP-futamgyőzelmet aratott. A "repülő skót"-nak becézett kiváló pilóta autóban lelte halálát; 1968-ban egy hockenheimi Forma 2-es versenyen kocsijával kisodródott, fának ütközött, és szörnyethalt.

* * * * * Boldog születésnapot! * * * * *

bernard_lama.jpg55 éves BERNARD LAMA francia labdarúgó. Guyanai származású, de már Franciaországban született, és 18 évesen lett profi focista. Pályafutása során több csapatot is megjárt, volt a Lille és a Lens játékosa, legtovább azonban a Paris Saint-Germain kapusa volt. 1993-ban került be a válogatottba, és hét éven át őrizte a nemzeti tizenegy kapuját. Nem is akárhogyan, tagja volt az 1998-ban világbajnoki, 2000-ben pedig Európa-bajnokságot nyert csapatnak, igaz, a vébén nem jutott szóhoz. 44-szer öltötte magára a válogatott mezt, pályafutását pedig 2001-ben fejezte be. Edző lett, volt a kenyai válogatott szövetségi kapitánya is.

50 éves DUNCAN ARMSTRONG ausztrál úszó, a szöuli olimpián a 200 méteres gyorsúszás győztese.

45 éves MARCO DELVECCHIO olasz labdarúgó, a Roma és a válogatott volt játékosa.

40 éves GOTTSCHALL ZSÓFIA sílövőnő, a torinói olimpián a 15 km-es táv 81., a 7,5 kilométeres sprint 82. helyezettje.

45 éves CAROLE MONTILLET francia sízőnő, a 2002-es Salt Lake City-i olimpián a lesiklás aranyérmese.

Ma ünnepel még:

JACKIE CHAN (1954) kínai színész, a karate és a kungfu világhíres művelője, egyebek mellett a Szerencsés csillagzat és a Rendőrsztori című film főszereplője, sokak szerint a legendás Bruce Lee legméltóbb utódja.

FRANCIS FORD COPPOLA (1939) Oscar-díjas amerikai filmrendező, producer, a Keresztapa, az Apokalipszis most, a Magánbeszélgetés és a Drakula című film készítője.

russell_crowe.jpgRUSSELL CROWE (1964) új-zélandi színész, A bennfentes, a Gladiátor, az Egy csodálatos elme, a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán, A remény bajnoka és a Bor, mámor, Provence és az Amerikai gengszter című film főszereplője.

GUBÁS GABI (1974) színésznő, a Kalózok, a Pizzás és a Szőke kóla című film szereplője.

GERHARD SCHRÖDER (1944) német politikus, volt szövetségi kancellár.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr5913813214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása