Válogatott napi évfordulók

2018. június 27. 00:05 - hudobny

50 éves BERTALAN ÁGNES

Június 27-én 50 éves BERTALAN ÁGNES színésznő

bertalan_agnes.jpgTalán nem haragszik meg érte, de nem tartozik a legismertebb hazai színésznők közé, ami igencsak igazságtalan dolog, hiszen rendkívül tehetséges művészről van szó. Ennek számtalan bizonyítéka van, kezdve ott, hogy elsőre felvették a Színművészeti Főiskolára, még növendék volt, amikor már Székely Gábor hívta egy szerepre, s friss diplomájával együtt megkapta első kitüntetését is.

A főiskola elvégzése után a Katona József Színház szerződtette, amellyel bejárta a fél világot, Európán kívül megfordult már Kolumbiában és Venezuelában, Chicagóban és Jeruzsálemben is. Nagyszerű szerepformálásait a kritikusok méltányolták is, 1993-ban a Müller táncosai című darabban nyújtott teljesítményéért neki ítélték a legjobb női alakítás díját, rá két évre pedig megkapta a Jászai-díjat - öt évvel azután, hogy kikerült a főiskoláról! Színháza elhalmozta jobbnál jobb szerepekkel, s annyira szükség volt rá, hogy öthónapos terhesen még színpadon játszott, s mindössze fél évet hagyott ki. A filmezést is kipróbálta, játszott például a Falfúró, Az utolsó blues és a Kvartett című filmben.

Gyakran szerepel a rádióban is, és nagy élvezettel szinkronizál, a Szex és New York című sorozatban az ő hangján beszélt magyarul Miranda. Egyedül a tévével áll hadilábon, s ez a magyarázata annak, hogy akármilyen kiváló színésznő, nem ismerik fel az utcán. Pedig tévéfilmje is van egy pár, a Szarajevó kávéház ráadásul egészen remekül sikerült. Viszont nem volt szerencséje, mert Az Egy rém rendes család Budapesten című tévésorozata - amelyben Bándi Jucit alakította - nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr4314031488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása