Válogatott napi évfordulók

2023. február 23. 00:04 - hudobny

80 éve született KOZÁK ANDRÁS

2023. február 23-án 80 éve született KOZÁK ANDRÁS színész

Ha régebben készült Jancsó-filmet nézünk, biztosak lehetünk benne, hogy feltűnik a vásznon vagy a képernyőn Kozák András is. Játszott a Csillagosok, katonákban, a Fényes szelekben, a Csend és kiáltásban, a Szegénylegényekben, az Így jöttemben és a Sirokkóban, s a lista közel sem teljes. Jancsó köztudottan remekül választja ki filmjeinek szereplőit, Kozák tehetségéhez tehát nem sok kétség férhetett.

Pedig nagyon lentről indult, szegénységben, egy szabolcsi tanyán nőtt fel, a kultúrával először a hétvégi citerás mulatságokon találkozott, és akkor, amikor a petróleumlámpa fényénél a felnőttek felolvastak a gyerekeknek egy-egy Jókai-regényből. Kisgyerekként már libát pásztorított, majd zsákolás következett, végül felcseperedve apja mellett kaszált. Született őstehetség volt, már akkor filmezett, amikor épphogy bekerült a főiskolára, diplomája megszerzésének évében négy filmet forgatott. Színpadi pályafutását Szolnokon kezdte, de igazán a Thália Színházban bontakozott ki tálentuma. Főszerepeit felsorolni is lehetetlen, volt például a Mario és a varázsló, a Thyl Ulenspiegel, a Torquato Tasso, a Gandhi és a Negyedik Henrik király címszereplője, játszott egy sor Shakespeare-drámában, a Nemzeti Színházban Bánk bánt, Teleki Lászlót, Lőrinc barátot és Claudiust alakította. S persze Jancsó Miklós mellett más filmrendezők is bőven ellátták munkával, híres filmje például a Gaál István rendezte Sodrásban. Élete utolsó éveiben a Kisváros című sorozat Barna ezredeseként láthattuk a képernyőn.

A színházi nyüzsgést a vidéki jó levegőn pihente ki, csöndes vidéki házában élt feleségével, Drahota Andreával, békés nyugalomban, nappal gazdálkodott a birtokán, este pedig festegetett. 2005-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr3318052690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása