Válogatott napi évfordulók

2024. szeptember 13. 00:05 - hudobny

10 éve hunyt el AVAR ISTVÁN

2024. szeptember 13-án 10 éve hunyt el AVAR ISTVÁN színész

Egercsehiben született, s pár évig hevesi bányákban dolgozott bányászként, színészi pályafutását pedig Pécsett kezdte. 1960 óta játszott a fővárosban, és számos nagysikerű szerepformálás fűződik a nevéhez. Különösen jól sikerült Horatio, Liliomfi és Tiborc alakítása. Filmezett is, és nagyon sokat szerepelt különböző tévéfilmekben és -sorozatokban.

Egy időben aktívan részt vett a művészeti életben és politikában is, tizenhét évig volt országgyűlési képviselő, és színpadi beszédet tanított a Főiskolán. Körülbelül így lehetne sebtében összefoglalni pályáját, mert részletes kifejtésére úgysincs lehetőség. A legnagyobb színművészek egyike volt, eljátszotta a magyar és a világ drámairodalmának szinte valamennyi főszerepét, volt időszak, amikor egyszerre kilenc előadásban szerepelt. Az sem meglepő, hogy a Nemzet Színésze volt, azaz egyike a tizenkét legelismertebb élő színházművészünknek. Pedig megvolt a veszélye, hogy nem kapja meg e megtisztelő címet, no, nem az elismerés hibádzott, hanem a szervezete lázadt fel egy kicsit, amikor egy szívroham, majd egy gyomorvérzés majdnem elvitte. De akkor még felépült, sőt, visszatérhetett a színpadra is.

De még hogy a színpadra, vissza a biatorbágyi kertbe, ahol kedvére kertészkedhetett, de meg is látszott a veteményeskertjén. Hagymáit gyomlálgatva vagy békésen fröccsözve látván nem is gondolta senki, hogy fiatalon hirtelen haragú, verekedős gyerek volt, még kezdő színészként is előfordult, hogy felkapott két pasast, és összekoccantotta a fejüket. Nagyszerű színészünk 2014-ben hunyt el. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7718489599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása