Válogatott napi évfordulók

2024. január 09. 00:08 - hudobny

25 éve hunyt el JUHÁSZ JÁCINT

2024. január 9-én 25 éve hunyt el JUHÁSZ JÁCINT színész

Parasztgyerek volt, szülei földművesek, pontosabban fogalmazva hatholdas kulákok voltak. Az élet kegyetlen törvényeit hamar megtanulta, kötelességtudó volt már gyerekfejjel is, amikor például édesapját szántás közben, a szeme láttára vitték el a rendőrök, befejezte a munkát, s csak aztán ment haza. Természetesen fel sem merülhetett, hogy továbbtanuljon, az általános iskola után be sem adta a jelentkezési lapját, azt tudtán kívül egy jószívű tanára tette meg, s csak akkor értesültek a dologról, amikor megérkezett a papír, felvették. A felvételivel a gimnázium után is gondok voltak, a szülei ugyanis úgy tudták, az orvosi egyetemre jelentkezik, ő azonban megpróbálkozott a színművészetivel is, és fel is vették. Szegény édesanyja nem győzött magyarázkodni, hogy szép, okos nagyfia bohócnak áll. A híres színészre később persze büszke volt egész Mogyoród, ahol született.

Lehettek is, hiszen mind a színpadon, mind a felvevőgép előtt remek alakítások sorát nyújtotta, játszott A meráni fiúk, Az ember tragédiája, a Sok hűhó semmiért és a Patika című darabban - leginkább a Madách Színház közönsége tapsolhatott neki -, filmjei közül pedig a Szegénylegények, a Fényes szelek, a Csillagosok, katonák és a Még kér a nép a leghíresebb, s külön kiemelésre érdemes mozija a Makra, amelyben egészen nagyszerű teljesítményt nyújtott, s milyen a sors, éppen ez a filmje volt sokáig dobozban, s később sem értékelte rangján a kultúrpolitika. Mintegy harminc játékfilmet forgatott, majd megtámadta a halálos kór, ám ő nem menekült el a közönség elől halálos bajában sem, minden felkérésnek eleget tett, amíg bírt dolgozott csendben, a színjátszás iránti alázattal. Utolsó filmjének bemutatóját már nem érte meg. (Kalendárium Press)

A blog posztjai szerzői jogi védelem alatt állnak, a cikkek kereskedelmi célú felhasználása, megosztása csak előzetes egyeztetés után lehetséges. Az egyeztetéshez, a naptárszolgáltatás megrendeléséhez, illetve a blogban való reklámelhelyezéshez írjon a következő címre: kalendarium@kalendariumpress.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maievforduloink.blog.hu/api/trackback/id/tr7518298303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Válogatott napi évfordulók
süti beállítások módosítása